Коротше, якщо сковороду накрити кришкою, вода майже не виходитиме за межі, а при відкритій кришці вода швидко випарується, причому не через більшу поверхню, а через відкритий об'єм: пару є куди виходити.14 бер. 2019 р.

Як швидше википає вода з відкритою чи закритою кришкою?

Як вода в каструлі швидше закипить із відкритою кришкою чи закритою? Із закритою. Якщо кришка відкрита – кілька тепла забирає пар, деяке – випромінювання. Якщо закрити каструлю кришкою – кількість тепла, що йде, буде менше, температура буде підвищуватися швидше і закипить вода теж швидше.

Навіщо накривати каструлю кришкою?

Тут усе просто. Накривайте каструлю кришкою в тих випадках, коли важливо, щоб волога а) затрималася в посуді довше (наприклад, при тривалому гасінні жорсткого м'яса) або б) увібралася в продукт, а не пішла в атмосферу (як при варінні круп).