Основні етапи травлення
- Механічна та хімічна обробка їжі
- Всмоктування простих поживних сполук
- Транспорт простих поживних сполук
- Засвоєння простих з'єднань
- Видалення неперетравлених залишків
Процес травлення включає змішування їжі з шлунковим соком і її переміщення через шлунково-кишковий тракт. У ході цього переміщення вона розбирається на складові, що використовуються потреби організму. Травлення починається в роті – при пережовуванні та ковтанні їжі.
Основні етапи травлення включають:
- механічну та часткову ферментну обробку їжі в ротовій порожнині;
- проковтування та транспортування харчової грудки стравоходом;
- шлункове перетравлення;
- тонко- та товстокишковий етапи процесу травлення;
- накопичення та подальшу евакуацію калових мас.