Сало треба розтопити на повільному вогні при безперервному помішуванні. Добре в процесі розтоплення сала кілька разів злити смалець в іншу ємність. Якщо сало прилипне до дна, треба додати трохи води та продовжити помішування. Теплий смалець треба процідити через марлю та розлити по сухих скляних банках.

Ставимо каструлю на плиту і вмикаємо найсильніший вогонь. Протягом перших 15 хвилин обсмажуємо шматочки сала без кришки, не забуваючи помішувати. Нам потрібно домогтися утворення тонкої рум'яної скоринки та початку витоплювання жиру. Не забувається кожні хвилини 3 помішувати вміст посуду, щоб сало не підгоріло.

Свинячий смалець може зберігатися кілька місяців у холодильнику або ще довше у морозилці (можна розкласти по пакетах та відрізати потрібну кількість твердого білого жиру).

Використовують смалець не тільки для смаження м'яса чи овочів, а й додають у борошняні та кондитерські вироби. А також смалець використовують як закуску – можна просто намазати на скибочку чорного хліба і посолити.