Обрізати молоді плодові дерева починають із центрального провідника. Його вкорочують до висоти 75 см, залишаючи на ньому до 10 бруньок, з яких утворюватимуться нові пагони та бічні гілки. У такий спосіб закладається перший ярус. Наступної весни видаляють пошкоджені та слабкі гілки, залишаючи 3 найсильніші.Apr 19, 2019

Обрізка плодових дерев навесні Першу обрізку проводять відразу після посадки. Штамб укорочують до висоти 80-90 см. Якщо є бічні пагони, вибирають 3-5 найсильніших, спрямованих у різні боки, і вкорочують на 1/4-1/3 довжини. Якщо бічних пагонів немає, цю процедуру проводять навесні наступного року.

Ідеальний час для проведення обрізки – коли дерево ще перебуває в «спячці», і немає активного руху соку. Саме в цей період роботи з обрізки не будуть травмуючими. Тому лютий та березень – ідеальні місяці для обрізки рослин!

Плодові дерева навесні не можна обрізати після того, як на гілках луснули бруньки. Це говорить про те, що в рослинах почався рух соку. Не обрізайте плодові дерева і влітку. Осіння обрізка також небажана, адже деревам, що відплодоносили і ослабленим дозрілим урожаєм, потрібно встигнути підготуватися до зими.