Кому потрібно давати чайові Офіціант у ресторані: потрібно попросити рахунок, сплатити та отримати здачу. А потім залишити необхідну суму готівкою. Залишаємо 10%. Ну і так, якщо офіціант самовільно забрав здачу, на яку ви чекаєте, не соромтеся вимагати її.2 Mar 2017

Згідно з правилами ресторанного етикету, чайові у ресторані краще залишати після оплати рахунку. Вважається, що демонструвати свою щедрість непристойно, тому залишати чайові краще без зайвих слів. При цьому не треба соромитися — краще щиро подякувати працівникові закладу.

Чайові прийнято давати усюди, і великі. 15% вважається майже конституційною нормою, заплатити менше ніж 10% просто непристойно. У ресторанах розмір чайових складає 15-25%, у кафе, барах – 10-15% і навіть у закладах фастфуду американці залишають $1-2 чайових. В таксі чайові майже обов'язкові – не менше 15%.

Вона полягає в тому, що вся винагорода, отримана офіціантом або барменом, складається в загальний котел, а наприкінці дня розподіляється так: 20% отримує бармен, 5% посудомийки, а 75% розподіляється порівну між усіма офіціантами у зміні.