Умовно можна виділити 3 способи визначення схожості насіння. Перший (підходить для перевірки насіння всіх рослин, крім капусти, помідорів, редиски): наливаємо в посуд звичайну воду та засипаємо туди насіння, даємо постояти 5-7 хв. Найслабше і найгірше насіння спливе.

Схожість насіння – Це відношення числа пророслих насіння до посіяних. Її виражають у відсотках. Щоб визначити схожість, готують для проростання 100 насіння. У плоску посудину кладуть серветку і на неї насипають 100 насіння в один шар.

При 10 ° C паростки з'являються протягом 1,5-2 тижнів. При 18-20 ° C і відмінної зволоженості ґрунту паростки пробиваються на 4-5 добу. При 25 °C зерна проростають за тиждень.

Найпоширеніший це так званий тест «плаваючого насіння». Для його проведення беруть насіння і поміщають їх у ємність з водою. Потім їх потрібно швидко перемішати, щоб допомогти потонути, після чого дати постояти близько 15 хвилин. Найбільш життєздатними вважаються насіння, які втопляться.