Дозування хмелю залежить від передбачуваної гіркоти пива та від вмісту в хмелі альфа-кислот. Якщо для охмелення застосовують кілька сортів хмелю, то на початку кип'ятіння вносять
гіркий
певною мірою гіркий ◆ Відсутній приклад вживання (див.
https://ua.wiktionary.org › wiki › гіркуватий
гіркуватий – Вікісловник
хміль (з високим вмістом альфа-кислоти), в кінці кип'ятіння ароматичний хміль для надання аромату.Коли додавати хміль на гіркоту?
Для надання пиву гіркоти хміль додають на початку варіння сусла. Такий хміль практично не приносить аромату, залишаючи тільки гіркоту. А ось ароматний хміль вносять наприкінці варіння.
Коли додавати хміль у сусло?
Оскільки ароматичні олії швидко випаровуються під дією високої температури, ароматний хміль слід додавати в сусло. в самому кінці кип'ятіння – приблизно за 10 хвилин до його закінчення. Чим ближче до кінця кип'ятіння буде доданий хміль, тим сильнішим буде аромат.