Дозування хмелю залежить від передбачуваної гіркоти пива та від вмісту в хмелі альфа-кислот. Якщо для охмелення застосовують кілька сортів хмелю, то на початку кип'ятіння вносять гіркий

гіркий

певною мірою гіркий ◆ Відсутній приклад вживання (див.

https://ua.wiktionary.org › wiki › гіркуватий

гіркуватий – Вікісловник

хміль (з високим вмістом альфа-кислоти), в кінці кип'ятіння ароматичний хміль для надання аромату.

Коли додавати хміль на гіркоту?

Для надання пиву гіркоти хміль додають на початку варіння сусла. Такий хміль практично не приносить аромату, залишаючи тільки гіркоту. А ось ароматний хміль вносять наприкінці варіння.

Коли додавати хміль у сусло?

Оскільки ароматичні олії швидко випаровуються під дією високої температури, ароматний хміль слід додавати в сусло. в самому кінці кип'ятіння – приблизно за 10 хвилин до його закінчення. Чим ближче до кінця кип'ятіння буде доданий хміль, тим сильнішим буде аромат.