Знімають спазми, зміцнюють судини та виводять холестерин. Користь барбарису для організму людини полягає в його численних терапевтичних властивостях: жовчогінних, протиракових, імуномодулюючих, седативних та антибактеріальних. Плоди барбарису допоможуть знизити артеріальний тиск та нормалізувати травлення.

Які хвороби лікує барбарис?

У сучасній народній медицині центрально азіатських країн плоди барбарису використовують для підвищення апетиту, як жовчогінний засіб. Відвар кори барбарису п'ють при захворюваннях печінки, сечового міхура, ревматизмі. Його застосовують також при туберкульозі, дизентерії, геморої, жовтяниці, водянці, гіпертонії.

Як правильно їсти барбарис?

Молоде листя, що містить яблучну кислоту, вживається в їжу у вигляді маринадів та салатів. У Середній Азії ягоди барбарису кладуть у начинку для купат, а висушені і потовчені в порошок ягоди – відмінна приправа до шашлику, бульйону з баранини та люля-кебаб.