У листопаді після перших заморозків горобину збирають для заготовок. До цього часу гіркота здебільшого йде, і ягоди набувають приємного солодкуватого смаку. Горобина в цей період часу дуже легко відокремлюється від плодоніжок і стає соковитішою.

Чому не можна рвати горобину?

Втративши владу над деревом, на помсту диявол, щоб завдати людям шкоди, зробив їх гіркими. Наші пращури, старі слов'яни, вважали горобину, поряд з дубом, березою, вербою, священним деревом. Вони вірили, що в кроні горобини ховаються блискавки перуна (такі ж червоні, як її ягоди).

Коли зрізати горобину?

Обрізання проводиться ранньою весною до того, як набухнуть нирки. У молодих дерев пагони слабо вкорочують на зовнішню нирку, видаляють пагони, що відходять під гострим кутом, і зайві. У сортів, які плодоносять на торішніх приростах, гілки проріджують і трохи вкорочують.