Кутя – унікальна українська страва, яку прийнято готувати щонайменше тричі під час Святок – періоду зимових свят від Різдва до Хрещення. Якщо на Святвечір 6 січня готується "багата" кутя, то на Щедрий вечір

Щедрий вечір

Маланья, Щедрий вечір день у народному календарі східних слов'ян; віддання свята Різдва Христового та напередодні Старого Нового року 31 грудня (13 січня).

https://ua.wikipedia.org › wiki › Маланья_(свято)

Маланья (свято) – Вікіпедія

, 13 січня – "щедра". 13 січ. 2023р.

Коли Бідна кутя?

У східних слов'ян і поляків кутю обов'язково готують напередодні Різдва та Хрещення, так що на Поліссі самі свята-передодні називаються Кутья, або Бідна кутя (перед Різдвом), Багата кутя, Голодна (Водяна) кутя (перед Хрещенням).

Коли носять кутю у 2023 році?

6 січня за юліанським календарем відзначається Святвечір, або Надвечір Різдва Христового. Цього дня традиційно господині готують 12 пісних страв, оскільки ще триває Різдвяний піст, і кожна з яких щось символізує. Кутя – головна різдвяна страва на святвечір.