шұбат, қимиран) – кисломолочний напій з верблюжого молока. Традиційний напій казахів та узбеків. Туркмени мають аналогічний напій під назвою чал. У Казахстані напій вживається влітку і називається шубат.

Кому не можна пити шубат?

У шубата специфічний смак і запах і дуже висока калорійність, що робить його непривабливим для багатьох людей. Увага! Для людей з чутливою кишковою мікрофлорою його вживання небажане.

Що містить шубат?

Шубат містить макро- та мікроелементи – мідь, кальцій, залізо, цинк, фосфор, магній та інше. Вітамінів В1, В2, Д, а також С у шубаті більше у кілька разів, ніж, скажімо, в айрані з коров'ячого молока. Більше і лактози, що забезпечує харчування мозку, нервової системи.